"Woman Of Dark Desires, Woman Of Eternal Beauty. Woman Of Dark Desires , Elizabeth Bathory..."
~ Thomas Borje Forsberg , Bathory ~
Για πολλούς οπαδούς του σκληρού Metal ήχου, όταν ακούν την λέξη Bathory, τους έρχεται κατά νου ένας από τους πατέρες της μυστικοπάθειας του Black Metal χώρου, ο λόγος για τον Αείμνηστο Quorthon, ο οποίος προκάλεσε την ενσάρκωση του σκοτεινού ήχου όπως και των Viking Metal εξωφύλλων δίνοντας μία μεγάλη έμφαση στην σκανδιναβική μυθολογία. Κάτι απόλυτα φυσιολογικό, εφόσον η καταγωγή του είναι Σουηδική, παρόλα αυτά ας γυρίσουμε τον χρόνο πίσω στον Αύγουστο του 1560, εκεί όπου κάπου στο Nyirbator της Ουγγαρίας, συνέβη η γέννηση της Αιματοβαμμένης κυρίας του Κάστρου Καχτίτσε, Elizabeth Bathory.
Ποία ήταν η Ελισάβετ Μπάτορυ;
Η Ελισάβετ Μπάτορυ ήταν Γεννημένη στις 7 Αυγούστου του 1560 και ήταν αδερφή του πρίγκιπα της Τρανσυλβανίας , Gabriel Bathory. Καταγώμενη από μία πολύ μεγάλη οικογένεια αποτελούμενη από Ευγενείς και εθνικούς ήρωες της τότε εποχής.
Ήταν ανιψιά και ξαδέρφη δύο κόμηδων και δύο δικαστικών της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Είχε λάβει μεγάλο πλούτο μόρφωσης όχι μόνο ως γυναίκα αλλά και ως γόνο ευγενών, επίσης μιλούσε άπταιστα Ελληνικά,Λατινικά και Γερμανικά.
Το 1575 παντρεύτηκε τον στρατιωτικό Ferenc Nadasdy, ο οποίος τρία χρόνια μετά τον γάμο του έγινε διοικητής των στρατευμάτων της Ουγγαρίας και θεωρούνταν ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων. Το Γαμήλιο δώρο του προς την Ευγενή κυρία, ήταν το κάστρο Καχτίτσε που βρίσκεται στα Καρπάθια, κοντά στην Σλοβακία. Η Μπάθορυ απέκτησε 5 παιδιά εκ των οποίων τα 2 πέθαναν πρόωρα.
Οι Ασχολίες της Ελίζαμπεθ Μπάτορι κατά την διάρκεια απουσίες του Ferenc
Κατά διάρκεια απουσίας του συζήγου της, λόγο του πολέμου με τους Οθωμανούς η Ελίζαμπεθ διαχειρίζονταν την περιουσία αλλά και τις διπλωματικές σχέσεις της οικογένειας της , λόγο της απεριόριστης περιουσίας που κατείχε, είχε δανείσει σε πάρα πολλούς υψηλούς όπου μέσα σε αυτούς ήταν και ο Ματθίας Β'. Το 1604 έχασε τον άντρα της , στο πεδίο μάχης από ανεξήγητη ασθένεια στα άκρα.
Τα βασανιστήρια της Ελίζαμπεθ στο Κάστρο Καχτιτσέ
![]() |
Κάστρο Καχτιτσέ |
Φημίζονταν πολύ συχνά η κακομεταχείριση της οικογένειας Μπάθορυ απέναντι στους Σλοβάκους Χωρικούς, έχοντας ως αιτία ότι τους θεωρούσαν υποουδέστερους. Η Ελίζαμπεθ επηρεάστηκε τόσο πολύ σε σημείο που είχε αρχίσει μέσα από σκληρές τιμωρίες, να κακομεταχειρίζεται και τους Ούγγρους χωρικούς όχι για να αποδίδουν καλύτερα στα χωράφια, αλλά για να καλύψει τις σαδιστικές της απολαύσεις μέσα από τον πόνο των άλλων.
Η Κόμισσα ήταν σαδίστρια και ευχαριστιόνταν να βλέπει το αίμα των θυμάτων της να ρέει, πολλοί θεωρούσαν πως όλο αυτό το έκανε γιατί της άρεσε να πλένεται με το αίμα τους και άλλοι γιατί ήθελε να παραμείνει αιώνια νέα και όμορφη. Μία από τις δούλες της είχε υποστεί ξυλοδαρμό από την ίδια μέχρι θανάτου επειδή της είχε κλέψει ένα μήλο.
Μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε για να βασανίσει τα θύματα της, ήταν αυτή που έμαθε από τον σύζηγο της, την αποκαλούσε "Κλωτσόντας τα αστέρια". Ήταν μία τεχνική που ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, τοποθετούνταν χαρτιά ποτισμένα από λάδι στα οποία έβαζαν φωτιά με το θύμα να αρχίζει να κλωτσάει για να πετάξει το χαρτί , βλέποντας "αστεράκια" από τον πόνο.
Μία από τις μεθόδους της ματωμένης κόμισσας ήταν η πίεση της βελόνας κάτω από τα νύχια, το ράψιμο στόματος μέχρι να πεθάνουν από ασιτία και άλλες τις άφηνε γυμνές μέσα στο χιόνι ρίχνοντας παγωμένο νερό για να πεθάνουν από υποθερμία,
Το κάστρο του τρόμου, έφτασε σε σημείο να κρύβει πολλά πτώματα που όλα ήταν γυναίκες, καθώς μαρτυρίες υποστήριζαν πως άλλα τα έκρυβε κάτω από το κρεβάτι της και άλλα γύρω από το κάστρο της θαμμένα με αποτέλεσμα τα θύματα της να φτάσουν στις 650 γυναίκες.
Η Δίκη και η Φυλάκιση της
Το τελευταίο θύμα της Ελίζαμπεθ, ήταν η κόρη ενός προτεστάντη ιερέα που αυτό ήταν το μεγαλύτερο της λάθος, με αποτέλεσμα αφότου κατάφερε να αποδράσει από το φρικιαστικό κάστρο, διηγήθηκε την εμπειρία που βίωσε στον πατέρα της, ο οποίος στην συνέχεια ζήτησε βοήθεια από Ούγγρους αριστοκράτες.
Όσο η κόμισσα σκότωνε σλοβάκους , κανένας δεν μπορούσε να την κατηγορήσει , αν όμως έβλαπτε Ούγγρους θα υπονόμευε την εξουσία τους. Καθώς άκουσε τις κατηγορίες ο αυτοκράτορας της Αυστρίας ανέθεσε στον κόμη Γκεόργκι Θούρζο, ο οποίος ήταν συγγενής και αντίπαλος της, να την σταματήσει.
Στις 25 Δεκεμβρίου του 1610, όταν έφτασε στο κάστρο , όταν μπήκε μέσα, αντίκρισε μία κοπέλα νεκρή, μία που αργοπέθαινε ενώ ταυτόχρονα χτυπούσε αλύπητα και με λύσσα μία άλλη κοπέλα. Οι άντρες του την συνέλαβαν και ξεκίνησαν οι διαδικασίες της δίκης.
Το δίλημμα ήταν τεράστιο για τον κόμη, που σκεφτόνταν πως αν δοθεί διαταγή να την εκτελέσει άμεσα, θα μειώνονταν η απόλυτη εξουσία των ούγγρων Αριστοκρατών. Δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να δοθεί η εντύπωση ότι τιμωρήθηκε για εγκλήματα εις βάρος των Σλοβάκων, γιατί θα έδινε την εντύπωση πως η ισχύ των αριστοκρατών ήταν περιορισμένη.
Η λύση ήταν αρχικά να δικαστούν οι τρείς έμπιστοι υπηρέτες, που της προμήθευαν κοπέλες με εξαγγελία ποινής, Θάνατος στην πυρά. Η Μπάθορυ φυλακίστηκε το 1614 ισόβια στον ίδιο της τον πύργο μέχρι και τον θάνατο της. Κοινώς αιώνια απομόνωση.
Ο Αριθμός των μαρτυριών που κατέθεσαν εις βάρος της έφτασαν του 300 Μάρτυρες ενώ ταυτόχρονα αφιμώθηκαν πολλά στόματα που αποκάλυψαν τα φρικιαστικά βασανιστήρια που υπέστησαν οι ίδιοι όπως και γνωστοί τους. Λένε πως κάποιοι αναγκάστηκαν να διηγηθούν τα βασανιστήρια που βίωσαν μετά από βασανιστήρια πίεσης από τον Κόμη Θούρζο.
Το αποτέλεσμα των μαρτυριών αποδείχθηκε πως οι μέθοδοι της ήταν φανταστικές και αποδείχθηκαν ίσως προπαγάνδα για να σπιλωθεί το όνομα της ως μία "αιματοβαμμένη κόμισσα".
Ο θρύλος της επηρέασε πολλές μπάντες στην Extreme Metal μουσική όπως τους Dissection, Cradle Of FIlth, Venom , Bathory , Tormentor, Marduk κτλ. Όπως και διάφοροι λογοτέχνες η βιβλία βασισμένα στην ματωμένη πριγκίπισσα του Κάστρου, που φήμες επίσης λέγανε πως ήταν και βρυκόλακας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου